Trávenie a vylučovanie sú ideálne teplé raňajky, a to vo forme teplých obilninových kaší. Ak ste doteraz neboli zvyknutí na takéto raňajky alebo celkovo na žiadne raňajky, skúste aspoň týždeň vydržať a konzumovať do hodiny po prebudení teplú obilninovú kašu. Pozorujte, ako sa vám postupne upraví trávenie. Okrem obilninových kaší sú inou vhodnou formou raňajok teplé polievky, vajíčka (praženica, omeleta), lievance (na sladko alebo na slano), proste niečo teplé do žalúdka. V žiadnom prípade neodporúčame začínať ráno kávou na lačnou, aj keď je teplá.
Z ČOHO SI MÔŽETE PRIPRAVIŤ RAŇAJKOVÚ KAŠU?
Kašu si môžete urobiť na sladko (väčšinou) alebo aj na slano. Na prípravu použite /namiešajte si, čo máte radi:
- obilniny: vločky – ovsené, pšenové, pohánkové, cirokové, quinové, amarantové, ryžové…, celé zrná (príprava bude trošku dlhšia) – pšeno, pohánka, cirok, quinoa, amarant, ryža … prípadne krupicu – špaldovú, pohánkovú, ryžové, pšeničnú …
- ďalej môžete použiť slzovku, goji (kustovnica čínska),
- semienka – ľanové, konopné, slnečnicové, tekvicové, chia…(natural, nie pražené a solené),
- orechy – vlašské, mandle, kešu, lieskové … (natural, nie pražené a solené),
- ovocie – čerstvé alebo mrazené, môžete použiť aj sušené (napr. hrozienka, brusnice, ďatle, slivky) alebo zavárané (v menšom množstve),
- zeleninu – rôznu, podľa chuti, napr. mrkvu, cuketu …
- sladenie – určite nepridávať cukor, použite na sladenie ovocie, prípadne v malom množstve džem, med, melasu, čakankový sirup, agáve sirup, orieškové maslá (v malom množstve)…
- na posypanie môžete použiť škoricu, kakao, karob …
- na vrch môžete použiť/poliať olejom ľanovým, olivovým, prípadne kokosovým alebo kúskom masla.
Pozor na hotové kaše (ako sú musli a rôzne obilninové jedlá z reklám) – obsahujú vysoké množstvo pridaného cukru a tuku! (čítajte zloženie výrobkov). Pre vyššiu hodnotu bielkovín môžete použiť proteín (10g na porciu, prípadne podľa návodu daného proteínu). Nájdete proteíny vegánske (napr. sójový, ryžový, konopný, tekvicový, hrachový … alebo srvátkové (mliečne). Taktiež to môže byť zmes rôznych proteínov. Vyberte si podľa chuti alebo si nechajte poradiť.
Väčšinu ingrediencií nájdete v bežnom obchode, prípadne v bio obchode alebo v obchode so zdravou výživou. Variť môžete vo vode (ideálne), prípadne v sójovom/rastlinnom mlieku – bez pridaného cukru (vhodné) alebo v kravskom mlieku (menej vhodné). Množstvo tekutín si zvoľte podľa hustoty akú preferujete 150-200ml).
TIPY NA ZDRAVÉ RAŇAJKOVÉ KAŠE
- Rýchla banánová:
2-3PL (polievkové lyžice) jemných ovsených vločiek zalejte vriacou vodou. Nechajte odstáť 10 minút a vmiešajte polovicu banánu. Podávajte pokvapkanú 1 ČL (čajovou lyžičkou) arašidového masla. - Ciroková s goji:
2-3PL cirokových vločiek s 1PL goji uvarte na kašu. Vrch posypte 1 PL posekaných mandlí a oslaďte 1ČL medu. - Pšenovo mangová:
2PL pšenové vločky, 2PL ovsené vločky a 50-100g čerstvé alebo mrazené mango (prípadne domáci zaváraný kompót) uvarte na kašu. Vrch polejte 1PL ľanového oleja alebo ľanovými semienkami. - Quinoa kaša s chia
2PL quinoa, 1PL chia semienka, 1PL ovsené vločky, 3 sušené slivky alebo ďatle (pokrájať na drobno), 1/2 ČL kakao, 1/2 ČL škorica uvarte na miernom ohni na kašu. Vrch môžete ozdobiť čerstvými malinami. - Pohánková s jabĺčkom
2-3PL pohánkové vločky, polovica postrúhaného jabĺčka a 1/2 čajovej lyžičky perníkové korenie uvarte na kašu. Vrch posypte (1PL) nasekaných vlašských orechov. - Mliečno ovsená ryža s hrozienkami
2PL bielej ryže (uvarte najprv vo vode) potom pridajte 1-2PL ovsené vločky a 1PL sušených hrozienok a mlieko podľa potreby. Uvarte kašu, podávajte so škoricou a kúskom masla. - Krupicovo ovsená kaša
1-2PL ovsených vločiek, 2PL celozrnnú špaldovú krupicu, 1ČL mletých ľanových semienok uvarte na kašu. Podávajte posypanú čerstvými čučoriedkami. Môžete použiť aj mrazené (povarte ich v kaši) alebo použite 1PL domáceho džemu. Vrch posypte kakaom a podávajte s plátkom masla. - Proteínová s kiwi
2-3PL ovsených vločiek uvarte na kašu. Keď je kaša uvarená vmiešajte 1PL vanilkového proteínu alebo 1-2PL tvaroh. Na vrch pokrájajte 1 kiwi a posypte 1 PL slnečnicových semienok (opražených na panvici na sucho).